ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το ΕΠΑ.Λ Αγριάς πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ουγγαρία από τις 16/4/2010 - 25/4/2010.

Στην αποστολή συμμετείχαν 47 μαθητές, ο Διευθυντής και πέντε εκπαιδευτικοί. Η αναχώρηση ήταν την Παρασκευή 16/4/2010 με προορισμό την Πάτρα για να επιβιβαστούμε στο καράβι για την Βενετία.

Κυριακή 18/4/2010 -- άφιξη στην Βενετία. Αμέσως ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στην πόλη που άρχισε να χτίζετε τον 6ο π.χ. αιώνα πάνω σε 120 μικρά νησιά που ενώνονται με περίπου 450 γέφυρες και στηρίζονται σε πασσάλους. Επισκεφθήκαμε το σπίτι που γεννήθηκε ο Vivaldi, την ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου που μαρτυρά την ύπαρξη της ελληνικής κοινότητας στη Βενετία ήδη από τον 15ο αιώνα μ.χ. και την καθολική εκκλησία του Αγ. Ζαχαρία. Κατόπιν ακούσαμε πληροφορίες για το βενετσιάνικο καρναβάλι, τις μάσκες και τη διοικητική δομή της Βενετίας την εποχή της ακμής της. Η ξενάγηση κατέληξε στην πλατεία του Αγ. Μάρκου όπου μιλήσαμε αναλυτικά για την ομώνυμη "χρυσή εκκλησία" με τα ψηφιδωτά και τα πολύχρωμα μάρμαρα.

Δευτέρα 19/4/2010 -- Βρισκόμασταν ήδη στο Γκράτς της Αυστρίας. Μετά το πρωινό αναχωρήσαμε για το σχολείο του St. Martin. Το σχολείο που λειτουργεί και ως οικοτροφείο, παρέχει εκπαίδευση στα αντικείμενα της κηπουρικής, κοπτικής-ραπτικής, χρήσης Η/Υ και μαγειρικής. Αφού ξεναγηθήκαμε από τους καθηγητές και τους μαθητές στους χώρους του σχολείου γευματίσαμε όλοι μαζί. Το απόγευμα αναχωρήσαμε για το βασικό σκοπό μας το Ουγγρικό σχολείο.

Τρίτη 20/4/2010 -- Πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσκεψη στο σχολείο. Εκεί μας έγινε παρουσίαση που περιελάμβανε την ιστορία του σχολείου, μια σύντομη αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ουγγαρίας στη λειτουργία του σχολείου και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία. Επισκεφθήκαμε τους χώρους του σχολείου και τέλος γευματίσαμε με τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου. Ανταλλάξαμε δώρα και γνωριστήκαμε μεταξύ μας.

Τετάρτη 21/4/2010 -- Επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου συναντήσαμε το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο. Εκεί
συζητήσαμε τις προοπτικές αδελφοποίησης των δύο πόλεων και τη συνέχιση της επαφής και συνεργασίας.
Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το τριεθνές, σημείο ένωσης Ουγγαρίας - Αυστρίας - Σλοβενίας.

Πέμπτη 22/4/2010 --  Αναχώρηση για Βουδαπέστη, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού μας. Εκεί περιηγηθήκαμε
στην πόλη και συγκεκριμένα στο Παλαί ντε σπορ, το στάδιο Πούσκας, το Γεωλογικό Ινστιτούτο και την πλατεία
Ηρώω, είδαμε επίσης το κοινοβούλιο τη σχολή καλών τεχνών και διασχίσαμε τις κεντρικές λεωφόρους της πόλης.
Το βράδυ διασκεδάσαμε σε παραδοσιακό εστιατόριο με τσιγγάνικα βιολιά και η μέρα μας έκλεισε με κρουαζιέρα
στο Δούναβη.

Παρασκευή 23/4/2010 -- Συνέχεια Βουδαπέστη. Ναός Αγ. Στεφάνου, το νησί της Μαργαρίτας, η Όπερα.

Σάββατο 24/4/2010 - Κυριακή 25/4/2010 -- Το ταξίδι της επιστροφής. Επίπονο, δύσκολο αλλά γεμάτο εικόνες, εμπειρίες και νέες φιλίες.