Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020 υλοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Αγριάς ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα - στα πλαίσια «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» και σε συνεργασία με το φορέα ΝΟΗΣΙΣ, κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας - με τίτλο «Φύτρωσε σαν … μανιτάρι».

Οι μαθητές μετά από  έρευνα ανακάλυψαν το μυστικό κόσμο των μανιταριών, δηλαδή  τα  βρώσιμα  και  δηλητηριώδη , τις ποικιλίες  που υπάρχουν στο Πήλιο,   τους τρόπους συντήρησης και αποθήκευσής τους, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες,  τη χρήση τους στη μαγειρική,  τα καλλιεργήσιμα μανιτάρια, τους Έλληνες επενδυτές . Σίγουρα μετά από όλες αυτές  τις ανακαλύψεις,  πολλοί μαθητές αποφάσισαν να εντάξουν τα μανιτάρια στη διατροφή τους και έγιναν  πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές αλλά και  συλλέκτες μανιταριών.

Εργάστηκαν σε ομάδες στις ενότητες

:μανιτάρι και ιστορία, οικονομία, μυθολογία, βιολογία,  μόδα, ιατρική , τουρισμός  και ανακάλυψαν πως το μανιτάρι δεν τρώγεται μόνο. Εμπνεύστηκαν από τις πληροφορίες και τις εκπληκτικές φωτογραφίες που συνέλεξαν και τα αποτύπωσαν εικαστικά χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά σε συνεργασία με την καθηγήτρια εικαστικών του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Erica Gutenshwagenr.

Δημιούργησαν έντυπους οδηγούς  μανιταριών  σε μορφή βιβλίου, σε μορφή τετραδίου και οδηγού τσέπης ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να ενημερωθεί από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας .

Δημιούργησαν αφίσα  για την  ημερίδα που θα πραγματοποιούνταν με το παραπάνω θέμα,  με διάφορες τεχνικές κολάζ, ζωγραφική αλλά και ηλεκτρονική και περιμένουν με ανυπομονησία την εκδρομή στο δάσος όταν αυτή επιτραπεί.


Υπεύθυνοι Καθηγητές: Κολιαμήτρας Δημοσθένης, Μαλαχιά Ελένη, Τσέλιου Κατερίνα, Κράββαρης Δημήτρης και Βουζαρά Κλεοπάτρα.