Το ΕΠΑΛ Αγριάς παραμένει δραστήριο στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ και το 2022.

Η χρονιά άρχισε με συνάντηση εργασίας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο σχεδίου συνεργασίας σχολείων με τίτλο «Διαφήμιση και Διατροφή», στο οποίο το σχολείο έχει συντονιστικό ρόλο. Το πρόγραμμα πραγματεύεται τις μεθόδους, που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των τροφίμων, όπως επίσης και τα χαρακτηριστικά των τροφών, τα οποία τις καθιστούν ωφέλιμες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας, σε θέματα επιλογής τροφίμων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης σχολεία από τη Λετονία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι μαθητές έλαβαν μέρος, αρχικά, σε παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες γνωριμίας, γεύθηκαν εδέσματα από τις χώρες-εταίρους του προγράμματος σε πολυπολιτισμικό μπουφέ και κατόπιν συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν σε γειτονικό επαγγελματικό σχολείο, όπου μαγείρεψαν με βάση κοινές ελληνικές και τουρκικές συνταγές, διερεύνησαν τα συστατικά τους, τον τρόπο μαγειρέματος και την επίδρασή τους στην υγεία. Επίσης, επισκέφθηκαν μία κρατική φάρμα, όπου ενημερώθηκαν για τον κύκλο εργασιών της και συμμετείχαν σε φύτευση σπόρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως τροφή. Εκτός αυτού, έγιναν δεκτοί σε γαλακτοβιομηχανία και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της, ώστε να παρακολουθήσουν την πορεία των γαλακτοκομικών προϊόντων από το αγρόκτημα στο οικογενειακό τραπέζι. Τέλος, δεν έλειψαν ξεναγήσεις σε σημαντικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης και της Προύσας, με κορυφαία την επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά.

Για τους εκπαιδευτικούς ήταν μια ευκαιρία να αξιολογήσουν την πορεία του προγράμματος και να καθορίσουν τις κινήσεις, που πρέπει να γίνουν έως τη λήξη του, τον Αύγουστο του 2022.

Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όσο και κατά την επιστροφή, ήταν έκδηλος ο ενθουσιασμός των μαθητών του ελληνικού σχολείου για τα μέρη που επισκέφθηκαν, τις δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν, αλλά, κυρίως, για τη φιλοξενία από τις οικογένειες των Τούρκων συμμαθητών τους. Ηταν ίσως και η μεγαλύτερη επιτυχία της συνάντησης, καθώς αρκετοί μαθητές ξεκινούσαν με ανάμικτα συναισθήματα για τη συνάντηση, κυρίως λόγω των στερεότυπων, που επικρατούν, για τον γειτονικό λαό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι μαθητές Πάολα Αβντόλλι, Μπεσγιάν Αλαιμπέι, Πολυξένη Κυριαζή, Οδυσσέας Πινιάρης και οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Κουρεντζή, Μαρία Μπάτσιου, Θανάσης Βασιλειάδης και Κυρατσώ Καρακατσάνη.

Στα προσεχή σχέδια του ΕΠΑΛ Αγριάς, και στο πλαίσιο της χρηματοδότησης, που έχει λάβει από το πρόγραμμα Erasmus+, περιλαμβάνονται συνάντηση εργασίας στη Λετονία και μετακινήσεις μαθητών κι εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για πρακτική άσκηση και επιμόρφωση. Επιπρόσθετα, το σχολείο συμμετέχει στον νέο κύκλο αιτήσεων Erasmus+, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα επόμενα σχολικά έτη με στόχο νέες, πολύτιμες εμπειρίες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του.