Σε συνάντηση εργασίας στο Τσάπλινεκ της Πολωνίας συμμετείχε ομάδα μαθητών κι εκπαιδευτικών του Επαγγελματικού Λυκείου Αγριάς. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας σχολείων Erasmus+ με θέμα «Διαφήμιση και Διατροφή». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία της Λετονίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας, ενώ ρόλο συντονιστή έχει το ΕΠΑ.Λ. Αγριάς.

Στόχος του προγράμματος

είναι η διερεύνηση των μεθόδων, που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των τροφίμων, καθώς επίσης και η αναγνώριση των προϊόντων, που είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ευαισθητοποιήσουν τα μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά και το ευρύτερο κοινό, ώστε να ασκούν κριτική σκέψη κατά την επιλογή των τροφίμων.

Οι μαθητές, που ταξίδεψαν στην Πολωνία, πήραν μέρος σε δραστηριότητα σχετική με τη δύναμη της συσκευασίας και περιέλαβαν τα συμπεράσματά τους σε φυλλάδιο. Επίσης, δημιούργησαν αντιδιαφήμιση σε έντυπη μορφή και σε βίντεο με στόχο την αφύπνιση του κοινού. Τέλος, συνέθεσαν ημερολόγιο με φωτογραφικό υλικό του προγράμματος.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν, επίσης, οι επισκέψεις στο Στέτσιν και στο μεσαιωνικό Τορούν, όπου η ομάδα Erasmus+ φιλοξενήθηκε κι ενημερώθηκε στο πανεπιστήμιο για τις διατροφικές διαταραχές και την επίδραση της συσκευασίας και προβολής των προϊόντων, αντίστοιχα. Επίσης, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις δύο πόλεις και την ιστορία τους μέσα από ξεναγήσεις, ενώ συμμετείχαν και σε εργαστήριο παρασκευής του παραδοσιακού τζίτζερμπρεντ.

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ζητήματα του προγράμματος, και όχι μόνο, από κοντά μετά από αρκετούς μήνες απαγόρευσης των μετακινήσεων και να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το γεγονός της επίσκεψης έκανε αίσθηση στο Τσάπλινεκ, καθώς η κωμόπολη γέμισε από ευρωπαίους επισκέπτες. Οι μαθητές έλαβαν θερμή φιλοξενία σε σπίτια Πολωνών μαθητών, ενώ στον πολυεθνικό μπουφέ, την τιμητική τους είχαν εδέσματα, που ετοίμασαν οι οικογένειες των παιδιών. Όλα αυτά, βέβαια, τηρουμένων των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του ιού. Στην αποστολή συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Κουρεντζή, Μαρία Μπάτσιου, Θανάσης Βασιλειάδης και οι μαθητές Νίκος Κατσιφός, Εβελίνα Κυρίτση, Όλγα Μιχαήλ, Ιωάννα Σιδηροπούλου και Γιώργος Τσάρας.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2021, αλλά λόγω των συνθηκών Covid-19 έλαβε παράταση ενός έτους.