Ευρετήριο Άρθρου

(Πηγή Πληροφοριών: Δήμος Βερμίου Νομός Κοζάνης)
Ημερομηνία... 23 Οκτωβρίου1941
Εκτελέστηκαν...112 Γυναίκες και παιδιά

 


Μεσόβουνο, ένας όμορφος τόπος στους πρόποδες του Βερμίου με πλούσια χλωρίδα πανίδα και με γάργαρα νερά. Οι κάτοικοι του φιλόξενοι, φιλήσυχοι και δημιουργικοί. Διαρκής μα γνώριμος ο πόλεμος για τους Μεσοβουνιώτες.

Με την κήρυξη του πολέμου από την φασιστική Ιταλία, όταν θα λάβουν προσκλητήριο την 28η Οκτωβρίου 1940, η επιλογή κοινή στρατεύονται και μάχονται με όλο το Έθνος κλονίζοντας αποφασιστικά τον άξονα για να στείλουν στους υποταγμένους το πρώτο μήνυμα νίκης. Οι Μεσοβουνιώτες δεν συμβιβάζονται μα ούτε υποτάσσονται. Κρύβουν όπλα από τις γραμμές του δευτέρου μετώπου για να περιμένουν το πρώτο αντιστασιακό ραντεβού.

Μετά από έντονες πιέσεις οι κάτοικοι και ο εκλεγμένος πρόεδρος αρνούνται την παράδοση του αρχείου της κοινότητας. Παρά την γενικευμένη πρακτική σε όλη την ύπαιθρο αντιστέκονται στην αρπαγή της σοδειάς τους από τις κατοχικές δυνάμεις. Η απόφαση εκτέλεσης του προέδρου αφορμή σταθμός.

Απόσπασμα χωροφυλακής υπό την αυστηρή συνοδεία Γερμανών αναζητεί τους πρωτεργάτες στασιαστές. Συλλαμβάνουν ένοπλο τον 19χρονο Ακριτίδη Θεόδωρο και τον εκτελούν για παραδειγματική τιμωρία στην πλατεία κάτω από τα αμήχανα βλέμματα των γονιών και των κατοίκων. Πίστευαν πως με την σκληρή τιμωρία θα έσβηναν κάθε μορφής αντίσταση στην περιοχή. Ξημερώνοντας το ήσυχο φθινοπωρινό πρωινό της 23ης Οκτωβρίου του 1941 οι κάτοικοι περίμεναν το κελάηδισμα των πουλιών για να αρχίσουν τις δουλειές τους. Μάταια όμως?

Το παρθενικό σκίρτημα της ημέρας, τους βρήκε αντίκρυ στους βρικόλακες Ναζί έτοιμους να τους κατασπαράξουν. Συγκεντρώνουν τους άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών στην εκκλησία, δένουν τους νεότερους γιατί ακόμη φοβούνται , τα πολυβόλα ηχούν? τα ανήμπορα κορμιά των παλικαριών ποτίζουν την όμορφη Μακεδονική γη.